hétfő, augusztus 14, 2006

9


Orángután
(Pongo)


Az orángután a leletek tanúsága szerint régebben egész Délkelet-Ázsiában elterjedt, ám napjainkra csupán Borneó és Szumátra szigetein fordul elő.

Testfelépítés

Az orángután a legnagyobb testű fán élő állat: a hímek közel 1,5 m magasak és 100 kg súlyúak, a nőstények feleekkorák. Hosszú, vörös szőrzet borítja a testét. Karjai igen hosszúak, karfesztávolsága közel 2,5 m. Az idős hím orángutánok jellegzetes pofalemezeket növesztenek.



.oOo.

A WWF, a World Wildlife Foundation szerint az elmúlt évszázadban 91 százalékkal csökkent a Borneó és Szumátra szigetén élő emberszabású majmok száma. 1987-ben 45 és 60 ezer közöttire becsülték az orángutánpopulációt a világon. Ez a szám 2001-re gyakorlatilag megfeleződött: két évvel ezelőtt már csak mintegy 25-30 ezer példány maradhatott fenn közülük. Malajziában és Indonéziában az esőerdők 80 százalékát már kiirtották, ezért az orángutánok élettere jelentősen visszaszorult.


Ugyanakkor az állatra komoly veszélyt jelentenek a vadászok, orvvadászok, illetve az állatbefogók is. A természet sem játszik az állatvédők kezére: a nőstény orángutánok ugyanis 12 éves korukban válnak termékennyé, és körülbelül 40 évig élnek. Ugyanakkor az övék a leglassúbb reprodukciós ciklus a nagy emberszabásúak között, minthogy a szülések között átlagosan 8 év telik el.



.oOo.

Rendszertan
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Rend: Főemlősök (Primata)
Alrend: Orrtükör nélküliek (Haplorrhini)
Alrendág: Majomalakúak (Simiiformes)
Öregcsalád: Emberszerűek (Hominoidea)
Család: Hominidák (Hominidae)
Alcsalád: Orángután félék (Ponginae)
Elliot, 1912
Nem: Orángután (Pongo)

Nincsenek megjegyzések: